2014/12/09

"Katonák kerékpáron"
Örömmel adom tudtul mindenkinek, hogy megjelent és kapható a "Katonák kerékpáron – a magyar királyi honvédség kerékpáros tisztjeinek adatbázisa 1920-1945" című kiadvány. A kötetben kb. 800 hivatásos tiszt pályafutásával kapcsolatban találhatóak adatok. Remélem, minden érdeklődő haszonnal forgatja majd a könyvet. Megrendelhető az Underground Kiadó webshopjában.

Az adattárban szerepelnek azok a hivatásos tisztek, akik a kutatás jelenlegi állása szerint 1921-1945. között a Magyar Királyi Honvédség kerékpáros alakulatainál csapatszolgálatot teljesítettek. A kiegészítő részekkel együtt összesen közel 800 katonatiszt pályafutásáról olvasható többé-kevésbé részletes leírás. A könyvben a szigorúan vett adattári rész mellett a bevezető tanulmány áttekintést ad a kerékpáros csapatnem történetéről. Külön figyelmet érdemel a kerékpáros zászlóaljak 1920-1945. közötti parancsnokait ismertető rész, amihez hasonló még soha nem jelent meg.

A kötet kiindulási alap és támogató szakirodalom lehet további had- és családtörténeti kutatások számára egyaránt, haszonnal forgathatják a téma iránt érdeklődő kutatók, éppúgy, mint a leszármazottak.

A könyv Facebook-oldala, időről időre változó szemelévényekkel:

Kerékpáros tisztek


3 megjegyzés:

 1. Tisztelt Sőregi Úr!
  Érdeklődnék,hogy a könyvben a balassagyarmati 6. kp. zászlóaljról is olvashatunk (1935-ben helyezték őket át Bp-re)?
  Vagy inkább csak a háborúban harcoló zászlóaljakról?
  Köszönettel:
  Kovács Péter

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tisztelt Kovács úr,

   A személyi adattárban nem annyira az egyes zászlóaljakról, mint inkább az egyes személyek pályafutásáról van szó. Így számos olyan tiszt szerepel benne, aki a 6. kerékpáros zászlóaljnál szolgált az 1921-1935. időintervallumban. A kötetben található zászlóalj-parancsnoki adatgyűjtés az egyes zászlóaljak (így a 6. kp. zlj.-t is) parancsnokait tartalmazza.

   Törlés
  2. Tisztel Kovács úr,

   Jelezném, hogy a Balassagyarmati Honismereti Híradó legújabb számában meg fog jelenni a 6. kerékpáros zászlóalj története.
   Üdvözlettel:

   Sőregi Zoltán

   Törlés