2012/11/09

Mesterkerékpáros jelvény

A honvédségnél a kimagasló speciális ügyességet igénylő feladatok teljesítésére már hosszabb ideje rendszerben lévő úgynevezett ügyességi jelvényeket a téma felelősei több ízben is "újragondolták". A monarchiától megörökölt jelvényeket első ízben az 1925. évi 27. sz. Honvédségi Közlönyben közzétett 47.702/14—1925. sz. körrendelettel szabályozták. Ebben még ügyességi kitüntetések szerepeltek,  1932-ben ügyességi jelvényeknek nevezték át őket. 1933-ban – a 15.154/2. — 1933. számú körrendelettel – rendszeresítették a mesterkerékpáros jelvényt is:






Mesterkerékpáros jelvény

A jelvény felerősítésére hátlapján  rugós kamó szolgált, anyaga:"1 mm vastag sárgaréz lemezből sajtolva, galvanikus úton ezüstözve és homályosítva"

Kivitele:

Felül a Magyar Szent Korona kisebbített mása, alatta egy kerékpár. Körül cserfa- és babérkoszorúval van övezve, melynek alsó része csokorral van átkötve.

A teljes rendelet itt olvasható.

Viseléséről egy látványos felvétel.

A mesterkerékpáros levényen túl a kerékpáros csapatok katonái részére a mesterlövész, golyószóró lövész, golyószóró mesterlövész, géppuskás lövész, géppuskás mesterlövész, de a gépkocsi mestervezető jelvény is elérhető volt.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése