2012/11/16

Halasi kerékpárosok útja Rimaszombatba – 1938.

 Egy újabb megemlékezés, ami az 1938. őszén történt eseményeket idézi. Ezúttal a kiskunhalasi kerékpáros zászlóalj útját mutatjuk be, képekkel színesítve.

A trianoni bilincs szétpattanását – hosszas diplomáciai tárgyalásokat követően – az első bécsi döntés jelentette, amelynek határozatai alapján a magyar csapatok bevonultak a Felvidék magyarlakta területeinek egy részére. Elsőként október 11-én  Ipolyság tért vissza, a sátoraljaújhelyi kisállomással együtt, majd az október 13-án mozgósított honvédség csapatai fokozatosan felzárkóztak a trianoni határvonalra, várva a diplomáciai tárgyalások végeredményét.

A bevonulásban rész vett a kiskunhalasi 4. honvéd kerékpáros zászlóalj is.Az alakulat vasúti szállítással a Kecskemét-Nagykáta-Szolnok-Hatvan útvonalon indult az északi határ felé. Pásztó állomáson rakodtak ki, és a Tar-Pásztó elhelyezési körletben várták a megindulási parancsot. 


Miklós Béla ezredes, a 2. lovasdandár parancsnoka (jobbról) és Oszlányi alezredes Taron

Menetgyakorlat Galyatetőre
Dr. Fekete Imre halasi polgármester érkezése


Oszlányi Kornél alezredes a zászlóalj előtt fogadja a halasi vezetőket
Indulás Tarról, 1938.11.03.Keresztül Salgótarjánon 1.
Keresztül Salgótarjánon 2.
Diadalkapu Somoskőújfalun
 
Irány Rimaszombat
Rimaszombat 1.
Üdvözlő felirat a városban
Az első csendőrök Rimaszombatban


A zászlóalj Taron öt hétig várakozott, majd Somoskőújfalunál lépte át a trianoni határt, és a Feled-Fülek menetvonalon bevonult Rimaszombatra. A halasi kerékpárosok november 3-ára zárkóztak fel a határra és november 5-10. között vonultak be a Magyarországhoz visszatért területekre.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése